Spania modifica ora exacta

spania ora exactaParlamentul din Spania va lua in discutie revenireala ora exacta pe care o au Marea Britanie si Portugalia, cu scopul de a imbunatati productivitatea muncii, relateaza BBC News online.

In prezent, Spania se afla in fusul orar UTC+1 (GMT+2), pe cand Portugalia si Marea Britanie sunt cu o ora in urma.

Documentul propus de o comisie a Parlamentului din Spania mentioneaza ca “in decursul a 71 de ani, Spania nu s-a aflat in fusul orar corect”.

In 1942, dictatorul spaniol Francisco Franco a modificat trecerea la ora de vara/iarna, instituind Ora Europei Centrale, pentru a sincroniza timpul cu Germania nazista (GMT+1).

Se lucrează de multă vreme ca Spania sa modifice ora exacta și se studiază efectele acestei schimbări. Cu toate acestea, guvernul este cel care va decide dacă Spania va trece, din luna octombrie, la ora exacta a Marii Britanii.

Toată Spania este în zona orară a Marii Britanii, datorită meridianului Greenwich, însă Madridul este în zona orară a Europei Centrale pentru că dictatorul Franco a vrut, în 1942, ca Spania sa să fie pe același fus orar cu Germania aliată.

Actualul fus orar a creat obiceiuri ciudate. Locuitorii din Spania servesc cina la ora 22.00, iar pauza de prânz este la ora 13.00.

Tarile din Europa isi potrivesc ora exacta dupa urmatoarele fusuri orare:

Islanda (albastru deschis) adopta ora Europei Occidentale (UTC + 0).

Portugalia, Marea Britanie (albastru inchis) au acelasi fus orar iarna si UTC+1 (ora de vara).

Tarile vestice (rosu) folosesc UTC+1 (ora iarna) si UTC +2 (ora vara).

Belarus, Lituania (portocaliu) au ora exacta UTC + 3.

Ora exacta a Europei de est (verde) este UTC + 2 (iarna) si UTC +3 (vara).

Rusia adopta fusul orar al Moscovei UTC + 4

UTC±0 este un fus orar (denumit Ora universal? coordonat? sau timpul universal coordonat) iar in trecut Ora Greenwich. Este abreviat international ca UTC (compromis între limba engleza Coordinated Universal Time – CUT si franceza Temps Universel Coordonné – TUC).

In Romania, orarul de vara a fost introdus pentru prima data, fara prea mare succes, in 1931, cand a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931, Legea pentru stabilirea orei oficiale in Romania. Incepand cu anul 1979, ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra si pana in anul 1997, trecerea la ora de vara s-a facut in ultima duminica a lunii martie, iar la ora de iarna, in ultima duminica a lunii septembrie.

Schimbarea nu este simultana, in toate tarile unde are loc, din cauza diferentei de fus orar. Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2.


Comments are closed