Ora exacta se schimba din 27 octombrie. Istoria orei de iarna

ora de iarna se schimbaOra de iarna 2013. Anual, in ultima duminica din martie, se trece la ora de vara. In 2013 s-a dat ceasul inainte cu o ora pe 31 martie.

Similar, in ultima duminica din octombrie, se trece la ora de iarna si se da ceasul inapoi cu o ora.

Urmatoarea trecere la ora de iarna va fi pe 27 octombrie 2013.

 

Ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob, ora de vara fiind cea vinovata pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrica necesara pentru iluminatul public si privat prin folosirea eficienta a luminii Soarelui pentru activitatile curente.

Astfel, cand trecem la ora de iarna revenim practic la ora oficiala. Asadar, trecerea la ora de iarna 2013 se face in noaptea dintre 26 si 27 octombrie 2013 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 27 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore, scrie intrebari-si-raspunsuri.ro.

Schimbarea orei se face de doua ori pe an si este reglementata de o directiva europeana din 2001, care prevede ca modificarile orei se efectueaza in ultima duminica din martie si in ultima duminica din octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic, in Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai si 2 octombrie).

Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie, pana in prima duminica a lui octombrie. Din 1997, se trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din martie, pana in ultima duminica din octombrie.

Efectul schimbarii de ora in ultimul weekend al lunii octombrie nu dureaza, spun specialistii, care avertizeaza ca bucuria unui somn prelungit dispare in cateva zile. “Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti”, spun specialistii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile, scrie dailymail.co.uk.

Afirmatia acestora vine in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie si care a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.

Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt chiar mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminica a lui octombrie, dispar rapid, multi dintre cei care s-au declarat multumiti de situatie spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.

Intrebati cum au dormit, participantii la studiu si-au acordat o nota de 5,4 la calitatea somnului inainte de trecerea la ora oficiala de iarna si de 4,5 dupa schimbarea orei.

“Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna atat acelora care au probleme cu somnul, cat si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

“Odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentueaza odata cu instalarea iernii”, adauga profesorul.

“Pe masura ce noaptea devine mai lunga, suntem tentati sa ne culcam mai devreme si sa ne trezim mai tarziu si incheiem prin a fi bulversati”, mai spune acesta.

Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica, 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita “timpul legal roman”.

Sursa: http://www.mediasinfo.ro

 


Comments are closed