Ora exacta in lume. Fusul orar

ora in lume fus orarUn fus orar este o zonă pe Pământ în care este legal în vigoare aceeași oră (același timp).

Timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legaloră legalăoră oficială sau, uneori, timp standard sau oră locală.

Timpul legal și fusurile orare

Timpul civil al unui loc este definit, prin măsurători astronomice, astfel încât ora 12 să coincidă cu amiaza locului (momentul când Soarele ajunge în punctul cel mai înalt de pe cer).

Deoarece amiaza astronomică nu este simultană în toate punctele de pe Pământ, utilizarea timpului civil ar duce la situația în care fiecare localitate are propria oră. Timpul civil este egal doar pentru locuri situate pe un același meridian.

Pentru puncte aflate la longitudini diferite, diferența de timpi civili este proporțională cu diferența de longitudine, fiecare 15° diferență de longitudine ducând la o diferență de 1 oră între timpii civili.(roxana)

Pentru a evita existența unei ore diferite în fiecare punct de pe Pământ, s-a stabilit o împărțire a suprafeței Pământului în zone numite fusuri orare. Fiecare fus orar are asociat un meridian numit meridianul central al fusului orar. Toate punctele încadrate într-un fus orar au ca timp legal timpul civil al meridianului central al fusului orar respectiv.

Pe mare, sunt luate ca meridiane centrale toate meridianele multiplu de 15°. Fiecărui astfel de meridian îi corespunde ca fus orar zona cuprinsă între 7°30‘ est față de meridianul central și 7°30‘ vest față de meridianul central. De exemplu, zona cuprinsă între 22°30‘ și 37°30‘ longitudine estică are ca timp legal timpul civil al meridianului de 30° longitudine estică. În orice punct de pe glob, diferența dintre timpul civil și timpul legal este astfel de cel mult 30 de minute. Diferența de timp legal între două fusuri orare vecine este de exact 1 oră.

Timpul civil al meridianului 0° este timpul universal coordonat (prescurtat UTC). Timpul universal coordonat coincide cu timpul legal al fusului orar cuprins între 7°30‘ longitudine vestică și 7°30‘ longitudine estică.

Timpul legal al fiecărui fus orar este specificat relativ la UTC. De exemplu, pentru fusul orar cuprins între 22°30‘ și 37°30‘ longitudine estică, adică pentru fusul având ca meridian central meridianul de 30° longitudine estică, timpul legal este egal cu UTC+2h.

Asta înseamnă că, de exemplu, dacă UTC este 15 octombrie ora 14:32, fusul orar UTC+2 are ca timp legal 15 octombrie ora 16:32. În același moment, fusul orar UTC+10h are ca timp legal 16 octombrie ora 00:32. Dacă UTC este 15 octombrie ora 07:12, fusul orar UTC+2h are timpul legal 15 octombrie ora 09:12, iar fusul orar UTC-11h are timpul legal 14 octombrie ora 20:12.

Meridianului 180° are asociate două fusuri orare. Un fus se întinde de la meridianul 172°30‘ longitudine estică până la meridianul 180° și are timpul legal egal cu UTC+12h.

Celălalt fus se întinde de la meridianul 180° până la meridianul 172°30‘ longitudine vestică și are timpul legal egal cu UTC-12h. Între aceste două fusuri orare diferența de timp legal este de exact 24 de ore, adică o zi. Linia de demarcație dintre ele (meridianul 180°) se numește linia de schimbare a datei.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fus_orar


Comments are closed