Ora exacta cu Romtelecom

ora exacta romtelecom

Cine nu a incercat macar o data sa afle ora exacta apeland la la robotul de la Romtelecom?

O sursa alternativa responsabila cu ora exacta era Radio Romania Actualitati.

Ne aducem cu totii aminte robotul ce dadea semnalul sonor care intrerupea difuzarea programului curent pentru a anunta ora exacta:

”Aici Bucuresti Radio Romania Actualitati. A fost ora exacta.”

Numarul pentru Ora exacta la Romtelecom este: 1958

Seri de iarna sau dimineti de vara, cu totii avem amintiri legate de acest mijloc de comunicare in masa ascultat mai in toate gospodariile romanesti.

In bucataria bunicii se auzea macar in surdina voci de barbati si femei pe care mi-i imaginam ca pe niste robotei ce traiesc acolo undeva, in aparat.

Ei bine, sa astepti ora de ora sa ti se spuna ora exacta nu era tocmai la indemana oricui.

Totusi, ne amintim cu placere momentele acelea in care nu percepeam viteza timpului la fel ca astazi.

Era o lume in care daca vreai sa afli ora exacta trebuia sa asculti radio sau sa faci rost de numar si sa suni la robotul Romtelecom.

Si apropo de numar, imi amintesc de cartea de telefon care pentru mine astazi nu mai exista. Ce-i drept, nici telefon fix nu mai am.:)

O lume in care nu trebuia sa te decizi daca vrei adresa de yahoo sau de gmail, o lume fara telefon mobil, o lume in care nu era RDS, UPC ci doar Romtelecom.

Fiind copii, ne distram apeland Romtelecom la telefon pentru a a afla ora exacta.

De asemenea, era un mod in care puteam sa ne jucam cu telefonul, cu “lucrurile oamenilor mari” fara sa sunam la un numar prin care sa consumam impulsuri si sa fim trasi la raspundere de mama.

Interesant este ca serviciul prin telefon exista si azi. Serviciul “Ora exacta” al companiei ROMTELECOM poate fi inca apelat la numarul 1958. Este acelasi sistem, telefonezi, iti raspunde robotul si afli ora exacta.

Desigur, cu unele schimbari. Nu mai este aceesi “doamnă” de demult care a facut copilăria mai frumoasa tuturora.

” Incepand cu anul 2008, Romtelecom le spune romanilor la 1958 ora exacta cu o voce noua.

In ultimul an, “ceasul vorbitor”, cel mai vechi serviciu de mesaje vocale din Romania, a fost apelat de peste 100.000 de ori, dovedind interesul si fidelitatea romanilor pentru acest serviciu contemporan cu mai multe generatii.

In prezent, “ceasul vorbitor” beneficiaza de folosirea semnalului furnizat de satelitii GPS catre serverele NTP (Network Time Protocol) ale Romtelecom generand secventele vocale ”

http://www.ziare.com

Dar de unde vine aceasta “ora exacta”?

Bucuresti, Calea Victoriei. Palatul Telefoanelor.

Misterul din copilarie pare sa fie clarificat. Sistemul care furnizeaza serviciul “Ora Exacta” prin telefon transmite catre centralele digitale. Apoi telefonezi la numarul actual –  1958 si afli ora exacta cu Romtelecom.

Curios, acest serviciu mai este folosit de romani. In amintirea vremurilor trecute, ora exacta aflata cu ajutorul unui numar de telefon este asadar inca un serviciu de interes public la nivel national.

“La semnalul urmator va fi ora 15, 23 minute si 15 secunde!”

Cine nu-si aminteste aceasta fraza?

” Robotul telefonic care dă ora exactă a fost inventat, înainte de 1989, într-unul dintre laboratoarele de cercetare ale Catedrei de Electronică, Automatică şi Măsuri din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara

Autorul invenţiei este Lorin Fortuna,  conferenţiar universitar in acea vreme la această instituţie de învăţământ superior.

Această invenţie a fost realizată în cadrul unui contract de cercetare încheiat, în 1988, între unitatea de învăţământ superior din Timişoara şi Ministerul Telecomunicaţiilor.

Beneficiarii acestui sistem cu vorbire artificială pentru telecomunicaţii au fost atât de încântaţi de utilitatea sa practică, încât l-au introdus în reţea la puţin timp de la ultimele demonstraţii experimentale. ”

http://www.romanialibera.ro

” Romtelecom este o companie de telecomunicații din România, care a deținut monopolul în telefonia fixă până la 1 ianuarie 2003.

În prezent (iunie 2010) compania are 2,6 milioane clienți de telefonie fixă. Compania, deținută inițial de statul român, aparține Organizației Elene de Telecomunicații OTE, care are 54,01% din acțiuni. Restul de 45,99% din acțiuni au rămas în posesia statului român. ”

http://ro.wikipedia.org

Pe langa ”demodatul” Romtelecom care spune ora exacta prin telefon de mai bine de 20 de ani, compania Orange este cea care ofera, de asemenea, serviciul ”ora exacta prin telefon”.
Aici afli ora exacta direct pe telefonul mobil apeland un numar de telefon.

Asadar, va invit sa apelati la 1958, in amintirea vremurilor trecute si sa ascultati Radio Romania Actualitati, fundalul sonor al copilăriei.

Putini dintre noi mai au acasa aparat, dar in masina sau pe telefon inca putem sa ne conectam la sistemul de difuzare ce ne-a marcat copilaria.:)