Ora de vara in diferite tari ale lumii

Ora de vara in diferite tari

Duminica, 30 martie 2014, s-a schimbat din nou ora. Adica am trecut de la ora de iarna la ora de vara, ceea ce inseamna ca ne-am setat ceasurile cu o ora inainte.

Majoritatea lumii se gandeste ca va pierde o ora de somn, si ca trebuie sa se trezeasca mai devreme. Intr-un fel asa este, iar aceasta schimbare de ora poate avea si anumite efecte asupra organismului.

Desi este o schimbare care se considera necesara, pentru a putea avea mai multe ore de lumina, exista si tari care nu vad acest lucru ca fiind necesar.

Spre exemplu, Rusia. “Rusia a renuntat la ora de vara incepand cu toamna anului 2011. Presedintele Rusiei din acea vreme, Dimitri Medvedev, a explicat ca schimbarea orei de doua ori pe an este un lucru nociv la adresa sanatatii oamenilor si provoaca stres.”

La aceea vreme, presedintele Medvedev declara:

“In fiecare toamna si primavara afurisim acest sistem. Bioritmul nostru are de suferit. Suntem cu totii furiosi. Fie dormim prea mult si ajungem prea tarziu la munca, sau ne trezim prea devreme si nu stim ce sa facem cu timpul liber. Iar sarmanele vaci si alte animale nu pot pricepe de ce trebuie sa manance mai devreme sau mai tarziu, sau de ce trebuie mulse la o alta ora.”

Ora de vara este dezbatuta de ceva timp in Rusia, iar Medvedev a sugerat pentru prima data eliminarea sa in noiembrie 2009. Ca urmare a sugestiei sale, tema a fost studiata de cercetatorii rusi.

Un raport publicat de Academia Rusa de Stiinte Medicale arata ca atunci cand ceasul se da inapoi sau inainte cu o ora, numarul de atacuri de cord se mareste de 1,5 ori, rata sinuciderilor creste cu 66%, iar serviciul de ambulanta este mult mai solicitat.

Academia sustine ca efectul are cel mai mare impact in randul tinerilor si oamenilor in varsta, care sufera de stres, tulburari ale somnului si de probleme cardiovasculare, imune si ale metabolismului.

<<Ora de vara nu deterioreaza doar sanatatea populatiei, ci rezulta si in pierderi economice ca urmare a faptului ca oamenii sunt nevoiti sa isi ia concediu medical si sa consume mai multe medicamente>>, a explicat Dr. Tatiana Yakovleva, membru fruntas al partidului de guvernamant Rusia Unita.

<<Se crede ca aceasta zi prelungita artificial reduce cheltuielile cu energia electrica. Specialistii de la centrala nucleara de la Kola estimeaza ca ora de vara reduce consumul cu 4.4 miliarde de kilowati/ora, adica 31 de kilowati/ora pe cap de locuitor. Insa impactul asupra sanatatii umane si asupra vietii sociale este mult mai serios>>, sustine Elena Nikolayeva, membru al Camerei Publice, organ consultativ in procesul legislativ.”

“Ora de vara a fost prima data propusa de un entomolog din Noua Zeelanda, George Vernon Hudson, in 1895. 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism. In Europa, Islanda este singura tara care nu foloseste ora de vara. Rusia a inceput sa aplice acest sistem din 1981.”

“Astfel, in Uniunea Europeana, ora de vara incepe in ultima duminica din martie, la ora 01:00 GMT si se incheie in ultima duminica din octombrie, la ora 01:00 GMT. In Rusia, schimbarea orei are loc in aceleasi zile, insa la ora locala 02:00.

In Egipt, ora de vara incepe in ultima vineri din aprilie si se incheie in ultima joi din septembrie, in timp ce in Namibia se trece la ora de vara in prima duminica din septembrie si se revine la ora oficiala in prima duminica din aprilie.

In SUA, Canada si Mexic, cu exceptia catorva state americane, trecerea la ora de vara are loc in prima duminica din aprilie, la ora locala 02:00 si dureaza pana in prima duminica din octombrie. In Cuba, ora de vara incepe pe 1 aprilie si tine pana in ultima duminica din octombrie.

In emisfera de sud, fenomenul este invers. In Brazilia, de exemplu, ora de vara incepe in prima duminica din noiembrie si se incheie in a treia duminica din februarie.

In Australia, ora de vara incepe in ultima duminica din octombrie si se incheie in ultima duminica din martie.

Ora de vara nu este folosita în tarile de la ecuator si de la tropicul Capricornului si nici de Japonia si China.”

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/ora-de-vara-2014-ce-tara-nu-schimba-ora-pentru-a-nu-si-stresa-cetatenii-cum-se-da-ora-exacta-in-romania_135264.html#ixzz2xWHRKaye

Tu ce parere ai despre aceasta schimbare a orei? Simti ca te afecteaza sau nu?

 

Comments are closed