Masurarea timpului in trecut

masurarea-timpuluiOamenii au inceput masurarea timpului relativ recent in lunga noastra istorie. Dorinta de a ne sincroniza activitatile a aparut acum 5-6000 ani cand stramosii nostri nomazi au inceput sa se stabilizeze in vetre.

“Dacă timpul este real sau nu, măsurarea timpului a devenit vital pentru viața noastră. La început, străbunii au apelat la natură pentru măsurarea timpului. Oamenii au început să urmărească mișcarea soarelui pe cer și apoi au început să folosească obiecte pentru a măsura progresul său.”

http://informatiiutile-voicu.blogspot.ro/2011/02/curiozitati-despre-masurarea-timpului.html

Se pare ca egiptenii au fost prima civilizatie care a facut din masurarea timpului o stiinta. Ei sunt primii care au construit obeliscuri, cu aprox 5500 ani in urma. Ora era masurata in functie de umbra facuta de obelisc pe sol. Dupa alti 2000 de ani, tot egiptenii au inventat primele cadrane solare, divizate in 10 parti. Desigur, toate dispozitivele ce aveau la baza lumina soarelui, erau inutile pe vreme inorata.

Chiar si astazi, soarele se afla la radacina sistemului nostru in masurarea timpului. Civilizatia noastra a stabilit fuse orare ce inconjoara planeta, pentru a mima roatia pamantului in jurul soarelui.

Tot egiptenii se pare ca au inventat si prima metoda de a stabili ora exacta pe timpul noptii. Ei se foloseau de doua sfori cu greutati la capat pe care le aliniau cu steaua nordului, trasand astfel o linie nord-sud. Ora exacta era masurata pe masura ce anumite stele treceau de acea linie. De asemenea stelele pot fi folosite pt a demarca trecerea zilelor, nu doar a orelor.

Noaptea, ei observau pozitia stelelor pe cer si utilizau de asemenea ceasul cu apa. Apei i se permitea sa curga dintr-un vas in altul. In interiorul vasului de jos se afla o scala care indica trecerea orelor in timp ce apa curgea.

http://acarete.wordpress.com/2012/11/23/masurarea-timpului-de-la-ceasul-cu-umbra-la-ceasul-atomic/

Clepsidra este un alt instrument care ajuta la masurarea timpului. Aceasta este compusa din doua bule de sticla cu o mica deschizatura intre ele prin care trece un nisip fin. De asemenea exista si un tip de clepsidra ce foloseste apa in loc de nisip.

Ceasurile mecanice au inceput sa apara in Europa prin anii 1300. Primele astfel de ceasuri nu aveau limbi, ci doar un clopot care suna din ora in ora.

Odata cu revolutia industriala au aparut ceasurile mecanice cu resort, astfel orice om de rand putea sti ora exacta.

Ceasurile cu quartz din ziua de astazi functioneaza datorita proprietatii piezoelectrice a cristalelor de quartz, care vibreaza toate la aceeasi frecventa. Un circuit electronic este folosit pentru a genera un puls in fiecare secunda.

 

 


Comments are closed