Iti consumi timpul cum trebuie?

eficienta timpuluiIata cateva sfaturi ce te vor ajuta sa-ti consumi timpul intr-un mod eficient:

1. Imparte-ti responsabilitatile pe categorii

Categoriile vor varia in functie de tipul de job pe care il intreprinzi, dar trebuie sa reuneasca doua trasaturi comune: strategie si tact.

Incearca sa nu identifici mai mult de sase categorii.

 

 

Iata cateva exemple de categorii:

– Crestere si imbunatatire

Aici te poti referi la oportunitati, la planurile de dezvoltare privind firma.

– Conducerea oamenilor

Aici poti incadra activitatile de coaching, discutiile cu echipa ta. Rezerva timp pentru comunicarea cu oamenii tai.
Este extrem de important sa stii care le sunt dorintele si nemultumirile si sa vezi ce cred ei despre viitorul companiei.

– Responsabilitati de zi cu zi

– Administrare

2. Gandeste-te cat la suta din timpul tau, trebuie sa aloci fiecarei categorii in parte

Inainte sa faci asta, gandeste-te la ceea ce vrei sa faci in ziua respectiva ca manager.

Apoi, pune-ti urmatoarea intrebare: “Care ar fi cea mai buna varianta de petrecere a timpului in raport cu ceea ce mi-am propus pentru astazi?”.

Dupa ce ai alocat procente fiecarei categorii, aloca si timp in ore fiecarei sarcini. “Cat estimezi ca iti va lua fiecare proces in parte?”  “Este numarul de ore rezultat conform cu volumul de munca pentru ziua respectiva, sau ai fost un pic cam indulgent?”, iata o alta intrebare cu care ar trebui sa inchei aceasta etapa.

 

3. Verifica sincronizarile cu superiorii si colegii tai

Sa-ti imparti sarcinile cu altii, poate fi o metoda buna de lucru. Este in regula si sa pui nu, si sa delegi. Ai putea face un focus grup sa vezi cum te sincronizezi si cine se pricepe mai bine la ce.

Un audit riguros al timpului, poate sa iti dezvaluie nenumarate enigme si sa iti ofere rapunsuri la intrebarea: ” Cand a trecut timpul? Ce am facut cu el”.

Tot auditul timpului iti poate dezvalui cand si cum ai fost distras de la chestiunile importante. Desi multitaskingul este un cuvant la moda, s-a demonstrat ca preluand o noua sarcina cu o faci cu pretul timpului cheltuit in a o invata.

Astfel, conform studiilor, cu cat sunt mai complicate sarcinile cu care jonglezi, cu atat mai mult iti va lua sa le rezolvi, fapt ce conduce la neindeplinirea termenelor de executie. Totodata fii atent la segmentele slabe pe care le ai.  Ar trebui sa incepi cu ceea ce faci bine.

Daca amani sarcinile pe care le faci bine, din motivul ca le vei face repede, este posibil ca ceea ce nu faci bine sa iasa la suprafata.

Astfel, vei fi suficient de descurajat cat sa faci prost si ceea ce initial stapaneai. Incepe cu ce stii ca faci spectaculos si repede. Aceast demers iti va da suficient elan cat sa realizezi sarcinile in timp util.

Sursa: http://www.manager.ro


Comments are closed