Este timpul doar o creatie a creierului nostru?

este-timpul-doar-o-creatie-a-creierului

 

Dr. Wubbo J. Ockels, primul astronaut olandez, explica intr-o conferinta de 22 de minute, pentru TEDex  cat de iluzoriu este timpul si ca acesta este o creatie a creierului nostru, care s-a adaptat astfel gravitatiei. Si, daca am putea trece dincolo de timp, cate lucruri minunate ni s-ar putea intampla. Ofera informatii interesante legate de cum sa privim timpul si din alt punct de vedere decat cel obisnuit. Ne deschide mintea inspre o alta semnificatie a timpului decat cea cu care am fost invatati.

 

“Timpul e o creatie a vietii, ca raspuns la gravitatie

Credeti ca poate sunteti fiinte cosmice. Credeti ca, daca va puteti uita la cer, la Univers, atunci inseamna ca ati inteles Universul. Dar sa stiti ca nu sunteti deloc fiinte cosmice; sunteti doar pamanteni. Si asta datorita unei ipoteze: timpul e o creatie a vietii, ca raspuns la gravitatie. Dar oare ce inseamna acest lucru? Poate ar trebui sa ne amintim de un citat celebru al lui Descartes din secolul al XVII-lea: “Gandesc, deci exist”. Incercati si un alt citat: “Traiesc, deci timpul trece.”

Oamenii sunt cronocentrici

Afirmatia “timpul e o creatie a vietii, ca raspuns la gravitatie” are o implicatie imediata, si anume ca timpul NOSTRU este creat de viata NOASTRA, ca raspuns la gravitatia NOASTRA. Aceasta inseamna ca timpul devine “AL NOSTRU” si devine o referinta oriunde am privi. Noi suntem “cronocentrici”. La fel cum egiptenii credeau ca Pamantul este centrul tuturor, la fel si noi credem ca timpul nostru se afla in centrul tuturor. Noi chiar spunem ca in urma cu 13,6 miliarde de ani in urma Universul s-a nascut. Si am stabilit acest lucru in raport cu existenta noastra, in raport cu “ACUM”-ul nostru. Dar credeti ca Universului ii pasa de asta?

Cum apare, fiziologic, timpul in creierul unui om

Dar cum apare timpul la om? Omul, prin urechi, percepe acceleratia. In spatele urechilor, avem ceva care se numeste “otolit”; este un corpuscul calcaros, cu ajutorul caruia simtim acceleratia, atunci cand ne aflam intr-un vehicul in miscare (masina, tren sau avion). Einstein a spus ca “gravitatia ne accelereaza”. Dar, in acelasi timp, ochii nostri vad ca nu ne miscam. Ochii sunt asemenea lui Newton (“gravitatia ne atrage”), şi spun: “Nu ma misc, stau nemiscat”. Sau “ma deplasez cu o miscare uniforma”, caci, daca te afli intr-un tren si nu privesti afara, nu-ti dai seama de diferenta intre viteza constanta si statul pe loc. Asadar, la nivelul urechilor, avem acceleratia (adica km/h/unitate de timp), iar la nivelul ochilor avem km/h. Sistemul nervos central trebuie sa integreze aceste senzatii si astfel e nevoit sa creeze timpul. Pentru ca diferenta dintre cele (km/h/unitate de timp-km/h) formeaza timpul. Asadar, sistemul nervos central integreaza impulsurile de la otoliti si ochi si creează timpul. Si, desigur, e TIMPUL NOSTRU; noi il cream. Pentru ca toti oamenii percep acelasi timp, am creat constructii ca ceasul, dar totusi este doar timpul nostru.

Programul “timp” creat de creier

Programul acesta (care creeaza consensul ca suntem accelerati, in timp ce stam nemiscati) e aproape perfect. Nu observati ca va miscati, nu observati ca sunteti accelerati…stati foarte confortabil. Dar acest program mai are unele scapari, ca de exemplu, Soarele la apusul sau il percepeti ca fiind mult mai mare…insa este doar o iluzie! Asta arata ca programul creierului nostru nu este chiar perfect, dar e destul de bun pentru a pacali oamenii nostri de stinta. Dar toti filozofii, toti ganditorii care vor sa treaca dincolo de aparenta, isi dau seama ca nu pot fi pacaliti de creierul lor.

Viata creeaza timpul si timpul creeaza viata

Ca fizician nu pot vorbi asa, dar ca filozof, da. Hilderberg a spus odata ca viata si timpul se determina reciproc unul pe celalalt…cu alte cuvinte viata creeaza timpul si timpul creeaza viata. Pentru un filozof nu e ceva nou in a spune ca noi cream timpul. Dar, fiziologic nu e deloc ciudat ca noi trebuie sa cream timpul in creierul nostru…prin experimente putem arata ca noi suntem creatorii timpului. Insa trebuie sa-i convingem de acest lucru si pe fizicieni, intrucat acestia inca cred ca timpul e universal. Daca noi murim, timpul inca s-ar afla acolo.

Ce fel de concluzii putem trage? In primul rand, ca viteza luminii e a noastra. In urma cu 100 de ani, oamenii erau atat de surprinsi sa constate ca experimentele aratau intotdeauna aceeasi viteza a luminii. Dar e normal sa fie asa, pentru ca e viteza noastra… Am potrivit ceasurile la fel, astfel incat nu se putea inregistra decat aceeasi valoare.”

Sursa: http://www.lovendal.ro/wp52/timpul-nu-exista-el-fiind-creat-de-creierul-nostru-ca-raspuns-la-gravitatia-pamantului/

Videoul cu discursul lui Dr. Wubbo J. Ockels il aveti mai jos:

Comments are closed