Curiozitati despre ora exacta pe glob

ora exacta pe globCare este locul unde s-a nascut ora exacta? Cu ce ne uimesc suedezii la acest capitol?

In zilele noastre, oriunde pe glob, ora are o importanta primordiala in sistemarea timpului.

Fie ca te duci la job, fie ca te intalnesti cu un prieten in parc sau ca iti doresti sa il suni in strainatate, sau pur si simplu fiindca tii neaparat sa urmaresti emisiunea care incepe la ora 19, ora exacta are semnificatie oriunde pe glob.

Asadar, sa aflam cateva curiozitati si semnificatii cu privire la ora exacta pe glob:

  • Greenwich, situat in pe glob in partea nord-vestica a Europei, este locul unde se naste ora exacta. Pentru cei interesati de stiinta, cei pasionati de misterele timpului insa si pentru cei care pur si simplu vor sa calatoreasca, Londra, nu ezita sa ne uimeasca.

Ora Medie Greenwich a fost calculată aici, iar din secolul al XIX a devenit referință pentru fusele orare, înainte de a fi înlocuită cu Timpul Universal Coordonat (UTC), care însă a păstrat ca origine acest fus.

Este singurul loc in lume in care puteti explora istoria timpului si a astronomiei. Practic, ora exacta dupa care ne ghidam zi dupa zi, precizia datorita careia nu intarziem la job, vine tocmai din Greenwich.

  • Ceasul atomic este cel mai exact mijloc de masurare a timpului oriunde in lume

Acesta utilizează tranziția frecvenţei electronice în zona microundelor, opticii sau a ultravioletelor dintr-un spectru electromagnetic a unui atom. Acest ceas este cel mai exact peste tot in lume dintre toate descoperite pana acum.

Ceasul atomic greşeşte cu o secundă la aproximativ 138 milioane ani, iar standardul în măsurarea timpului este dat astăzi de acesta, ce foloseşte atomi de cesiu.

O secundă este definită ca reprezentând timpul necesar unui atom de cesiu-133 să oscileze de 9.192.631.770 ori.

Primul masurator al timpului de acest fel a fost construit în anul 1949, în Statele Unite ale Americii, la Biroul Naţional de Standarde, dar nu a atins performanţe deosebite.
http://stiati-ca.epistole.ro

  • Ora exacta pe glob vine din America. Ceasul cu cea mai mare precizie pe glob este creat in America.

Cel mai nou ceas atomic din lume foloseste 10.000 atomi de yterbiu raciti la o temperatura care depaseste cu putin valoarea zero absolut (-273,15 grade Celsius). Acesti atomi sunt captivi in tuburi optice formate din raze laser.
www.emaramures.ro

  • Cu privire la ora exacta in lume se remarca si Suedia unde exista un ceas “viu” ale carui flori se trezesc pe rand indicand astfel ora exacta.

Un botanist suedez a realizat un ceas cu totul si cu totul special, bazandu-se pe faptul ca unele flori se trezesc si adorm la ora exacta, el a plantat flori intr-o anumita ordine, in acest fel a creat un ceas “viu” ale carui flori se trezesc pe rand indicand astfel ora exacta.
robbybubble.ro

  • In Germania, clienții sunt taxați după bratara cu ora exactă a sosirii lor pe care o primesc la intrare.

În orașul Wiesbaden din Germania s-a deschis recent cafeneaua Slow Time, în care clienții se taxeaza în funcție de timpul pe care îl petrec acolo, nu pentru ce consumă.

Cafeaua și biscuiții vin din partea casei, iar consumatorii își pot aduce propria mâncare.

  • Timpul de referință pentru definirea fusurilor orare este timpul universal coordonat (UTC). UTC are la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Londra, Anglia.

În momentul actual, timpul universal coordonat este definit pe baza timpului atomic, cu niște corecții aplicate în vederea păstrării lui în sincronism cu rotația Pământului.
wikipedia.org

  • Pana in anii 1800 ora exacta in lume era diferita in fiecare zona. Ceasurile erau sincronizate dupa ora indicata de soare.

Daca in zilele noastre ora exacta este data de UTC, in urma cu cateva sute de ani, ora oficiala oriunde in lume era aproximata in fiecare zona in functie de pozitia soarelui.

  •  Asadar, este de la sine inteles ca ora exacta nu a existat dintotdeauna. Insa nici timpul nu existat. Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de parare ca timpul a fost creat odata cu universul, la Big Bang.
  • Ora exacta in Mongolia se ghida dupa 3 fuse orare diferite.

Mongolezii obisnuiau sa se ghideze dupa 3 fuse orare diferite. Practic, ora exacta era alta in 3 zone ale statului.

Bayan-Ölgiy, Dzavhan, Govi-Altay, Hovd, Provinciile UVs – UTC+7 Asia/Hovd

Provinciile Dornod and Sühbaatar- UTC+9 Asia/Choibalsan

Restul Mongoliei UTC+8 Asia/Ulaanbaatar
www.statoids.com

Acestea sunt cateva curiozitati cu privire la semnificatia pe care ora o are pe glob. Intr-un articol urmator, vom reveni cu mai multe informatii cu privire la ora exacta in intreaga lume. 🙂