Curiozitati despre ora de iarna

ora de iarna
Ciudat este că, între aprilie 1940 şi noiembrie 1942, in Romania a existat numai ora de vară.

Aşadar, chiar dacă pare ciudat, aceasta a prins şi două ierni.

Dar cine avea timp de ora de iarnă şi ora de vară în plin război?

Aşa că, în 1943, anul în care aliaţii începeau bombardamentele aeriene asupra României, ţara noastră renunţa la datul ceasului înainte şi înapoi în funcţie de anotimp.

Ora de iarnă – economisirea mijloacelor bănești sau dauna sănătății?

Tot mai multe țări renunță la trecerea de la ora de vara la ora de iarna si invers, deoarece acest eveniment produce mai multe daune, decât folos.

Potrivit statisticilor medicale, numărul persoanelor care se adresează medicilor pentru probleme cardio-vasculare creşte cu aproximativ 60 la sută în prima săptămână după schimbarea orei, iar numărul apelurilor la pediatri sare de 130 la sută.

Sunt unele țări care nu se implică la conversația despre schimbarea orei, din cauza că nu au nevoie de «ora de iarnă». Deci, pentru zonele tropicale schimbarea anotimpurilor nu se simte, iar durata zilei nu se schimbă pe tot parcursul anului.

Unele date ne arată că trecerea de la o ora la alta ridică nivelul consumului al energiei electrice cu 1–4 % din cauza necesității încălzirii iarna și climatizării vara.

Ora de iarna in Romania

Mondial, prima propunere a introducerii orei de vară (ora de iarnă corespunde timpului normal, cea de vară este o adaptare la condiţiile de lumină) a aparţinut unui britanic.

Se întâmpla în 1907, când constructorul William Willet arăta avantajele acestei schimbări. Numeroase state ale lumii nu au stat mult pe gânduri, aşa cum s-a întâmplat cu noi.

Totuşi, ar trebui să ne întoarcem puţin până în vremea romanilor. Atunci, era folosit ceasul cu apă, care avea scale diferite pentru fiecare dintre lunile anului. La solstiţiul de iarnă, “hora tertia” dura doar 44 de minute, în timp ce la solstiţiul de vară, ea dura mult mai mult – 75 minute.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ora-de-iarna-2012-schimbare-ora-419999.html#ixzz2gS9bYFWM


Comments are closed