Cum s-a ajuns la ora exacta?

cum-s-a-ajuns-la-ora-exacta1

Ora Meridianului Greenwich, un moment emotionant in istoria lumii

Cu 130 de ani in urma, la 13 octombrie 1884, o delegatie din 25 de tari s-a intalnit la Washinghton pentru a conveni asupra unui reper privind masurarea timpului, recunoscut ca universal valabil, eventual cu ajustari locale dupa fusul orar.

S-a convenit atunci ca timpul de referinta sa fie stabilit cel de la meridianul zero, care trece prin cartierul Greenwich din Londra, situat la sud de fluviul Tamisa.

GMT si UTC

O conventie in acest sens era necesara. Pana dupa jumatatea secolului al XIX lea, domnea o confuzie generala privind masurarea originii timpului. Aproape fiecare isi avea propriul sau “meridian zero”, de la Paris in Franta si pana la Pulkovo in Rusia.

Cei mai afectati de aceasta situatie erau marinarii, supusi la confuzii in comunicarile dintre ei. De la acestia a pornit initiativa meridianului zero, care trece prin Observatorul Regal din Greenwich. Initial, marinarii o convenisera intre ei, fara o reglementare oficiala.

Reusita marinarilor a determinat si caile ferate din Anglia sa se alinieze in 1847 la acest sistem. Practic, ora exacta dupa Greenwich era deja folosita in unele zone chiar si inainte de 1884, cand problema s-a reglementat printr-o conventie internationala.

Din 1884, Ora Meridianului Greenwich (GMT), recunoscuta in intreaga lume, a servit ca referinta unica a timpului vreme de multi ani, pana in 1972, cand a fost inlocuita cu Timpul Universal Coordonat (UTC), un criteriu de inalta precizie, foarte aproape de cel dintai, dar cu o anumita deosebire privind baza de masurare.

Timpul atomic

In timp ce GMT are la baza rotatia Pamantului, care inregistreaza anumite variatii, sistemul UTC se bazeaza pe timpul atomic, mult mai precis, capabil sa elimine influenta variatiilor provenind din rotatia Pamantului.

Publicul larg insa adesea nu cunoaste amanuntul privind timpul atomic, folosind si astazi termenul Greenwich. Nu greseste prea mult, intrucat diferetele sunt foarte putin sensibile, de ordinul secundelor sau al fractiunilor de secunda.

Pornind deci de la ora exacta UTC (pana de curand GMT), fiecare zona si-a adaptat si ora exacta proprie, in functie de fusul orar. Fireste, limita fuselor nu coincide cu frontierele tarilor, ceea ce determina anumite aproximatii, intr-un cadru destul de larg.

Romania se inscrie intr-o zona de fus orar care porneste din Finlanda, acopera toate tarile Europei de Est (inclusiv Ucraina si Belarus) si continua pana in Turcia, Liban, Israel.

Rusia reprezinta un caz aparte al planetei sub acest aspect. Ea se intinde pe 9 fuse orare. Pontru o coordonare interna, acolo s-a introdus un nou criteriu local, numit “Ora Moscovei”, in diferitele regiuni practicandu-se ora exacta locala. Astfel, intr-un oras din Siberia indepartata, institutiile folosesc dubla masura a timpului: ora exacta a Moscovei si ora exacta locala.

Cea dintai este utila pentru comunicarile telefonice intre diferitele zone ale tarii (fiecare cu ora sa exacta locala), dar si in transporturi (indeosebi aeriene), iar cea de a doua in relatiile directe intre cei locali.

Chiar daca ora exacta data Meridianului Greenwich este depasita astazi de ora exacta atomica, importanta conventiei incheiata la Wasinghton la 13 octombrie 1884 ramane cruciala in ce priveste masurarea timplui in lume, fiind prima reglementare care atragea atentia asupra necesitatii de a avea un criteriu unic global.

Astazi, statia de la Greenwich nu mai are aceeasi importanta ca altadata, dar originea timpului nu s-a schimbat de fapt, pentru ca meridianul zero a ramas tot acolo.

Sursa articol: http://www.ziare.com/cultura/documentar/ora-meridianului-greenwich-un-moment-emotionant-in-istoria-lumii-1262261

Comments are closed