10 citate celebre despre timp

despre-timpRelatia omului cu timpul reprezinta o drama esentiala, producatoare de angoase si temeri. De fiecare data cand aduc in discutie, in scrierile mele, conceptul de timp, imi amintesc de marturisirea Sfantului Augustin (din Confesiuni): “Ce este timpul? Daca nu sunt intrebat, stiu. Daca sunt intrebat, nu stiu.”

Constanta a gandirii filosofice, reflectia asupra timpului a fost preocuparea de baza a ganditorilor lumii. Pascal a incercat sa dea o definitie timpului. A incercat, dar n-a reusit. La capitolul acesta nu se dovedeste un cautator anterior esentelor, ci gandurile sale interactioneaza cu o ordine preexistenta. Platon a fost mai metaforic…”Timpul este creat odata cu cerul, fiind copia mobila a eternitatii”… O alta metafora care mi-a ramas in minte este a lui Nietzsche. A scris despre timp intr-una din cartile sale unde clipa este surprinsa, simultan, in doua ipostaze ale sale: moment efemer, boaba de nisip in clepsidra timpului si unitate de masura a eternitatii.

De la noi, foarte ineresanta si pertinenta mi s-a parut conceptia lui Mircea Eliade despre timp. In capitolul Durata profana si timpul sacru din eseul Sacrul si Profanul, Mircea Eliade accentueaza asupra dihotomiei dintre “timpul profan” – vazut ca durata, ireversibil, dinamic, care curge, devine si se transforma si “timpul sacru” – reversibil, static, rotund, ciclic si cosmic.
Scriu despre timp si parca-l percep ca entitate materiala. De fapt, toti il simtim asa, folosind expresiile: “economisim timp”, “pierdem timp”, “timpul inseamna bani”etc.
Pentru ca suntem obsedati sa ne umplem viata cu diverse sortimente de senzatii, nu ne dam seama cat de repede trece timpul…Timpul nu pleaca niciodata cu mana goala. Isi ia cu el bagaje mari si dus este. Tarand nume, fapte si mituri ne lasa mai tristi, mai insingurati.

Iata cateva citate celebre despre timp:

Sursa: http://adrianasavu.psysens-center.ro

1. A alege momentul inseamna a castiga timp.

Francis Bacon

2. Timpul e o fiara care are nesfarsita rabdare de a inghiti totul.

Octavian Paler

3. Pasul dintre timp si vesnicie este scurt, dar teribil.

Scott Adams

4. O parte din timp ne este rapita, alta ne este sustrasa, alta se scurge. Dar cea mai urata pierdere este aceea datorita neglijentei. Si daca vei voi sa bagi de seama vei vedea ca cea mai mare parte a vietii noastre o pierdem facand ce nu trebuie, o mare parte nefacand nimic, intreaga viata, facand altceva.

Seneca

5. Timpul exista pentru ca lucrurile sa nu se intample in acelasi timp.

Albert Einstein

6. A nu mai avea timp inseamna a fi rezolvat toate problemele, a trai într-un perfect echilibru.

Mircea Eliade

7. Suntem pacaliti; ni se spune ca a mai trecut o jumatate de ora, sau ca e sase – ca si cum asta ar avea vreo importanta. Important e faptul ca Timpul nostru, asa zis al Vietii, e un Timp al Mortii.

Mircea Eliade

8. Timpul care iti face placere sa il pierzi nu este timp pierdut”

Marthe Troly-Curtin

9. Incepi a te nelinişti de timp cu mult înainte de a-i citi pe filosofi, privind atent, într-un moment de oboseala, fata unui om batran.

Emil Cioran

10. Nimic nu e mai lung decât timpul, deoarece el este măsura veşniciei; nimic mai scurt fiindcă lipseşte la toate proiectele noastre. Nimic nu e mai încet pentru cel care aşteaptă, nimic mai iute pentru cel care se bucură.

Voltaire

Sursa:  http://www.portal-info.ro/citate/citate-despre-timp.html


Comments are closed